Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Rundt omkring i dansk erhvervsliv kan man mærke en latent frygt ligge og lure, og frygten er som et tveægget sværd, som varsler både sol og torden. For frygten bunder i den fjerde industrielle revolution, og det faktum, at robotter i fremtiden bliver en langt større del af vores hverdag.

Men selvom der er en frygt, så rummer feltet også mange positive muligheder, for mens enkelte robotfunktioner vil kunne erstatte menneskelig arbejdskraft, så er der også en positiv tendens i, at vi i Danmark bliver bedre og bedre til netop at producere, udvikle og samle viden om robotter og robotteknologi.

Servicesektoren er under pres

Blandt danskerne er der ifølge dommedagsprofeterne flere grupper, hvis arbejde kan erstattes af robotter. Særligt ufaglært arbejdskraft i servicesektoren kan på sigt erstattes. Ser man på virksomheder, som arbejder professionelt med erhvervsrengøring, så er der allerede nu en stærk arbejdsgruppe, som står udsat i forhold til faren for at blive erstattet af maskiner.

Mange ville så argumentere for, at arbejdet med netop rengøring og andre ufaglærte fag, slider på kroppen i en sådan grad, af support fra robotter kun ville føre til bedre arbejdsvilkår og gladere medarbejdere, ligesom det udførte arbejde formentlig vil blive af en bedre kvalitet.

Hjemmet vil blive præget af robotter

Når der siges af robotterne kommer, så tænkes der ofte på dommedagsfilm som Terminator og iRobot, hvor kontrollen over robotter tabes og hvor mennesket ikke længere bestemmer, men sådan bliver fremtidens robotter ikke en del af vores hverdag.

Lige nu er de store vindinger indenfor robotter indenfor sektorer, hvor arbejdskraften slider på mennesket, hvor arbejdsgangen er for repetitativ og hvor det kan gøres hurtigere og mere præcist for robotter. Det vil altså skulle understøtte produktionssektorerne.

At robotterne kommer skal også ses i den henseende, at de vil udføre de mere trælse opgaver i hjemmet. Få har allerede nu en robotstøvsuger, men med fremtidens hjemmeapparater, som vil tale med hinanden via hjemmet, vil hjemmet agere som et klogt og interaktivt netværk, hvor de enkelte elementer – vaskmaskine, støvsuger, køleskab, telefon, anlæg, babyalarm og så videre – vil kommunikere på tværs og stille beboeren i en position, hvor han eller hun kan agere hurtigere og mere klogt i forhold til behov og ønsker.

Så i bund og grund kunne man sige, at der rundt i landet bør være stor glæde – for robotterne kommer.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here