Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Når du bliver bedt om at forestille dig, hvad en printer gør, tænker du nok på en standardprinter, der printer et stykke A4-papir ud. Disse printere eksisterer overalt – derhjemme, på arbejdet, i skolen, på biblioteket. Printeren har eksisteret i sin nuværende evolutionære stadie i efterhånden mange år. Det er dog begyndt at rumle i printerens mekaniske indre og ingeniører og videnskabsfolk er nu i færd med at ændre i printerens opbygning og kunne. Den vil snart kunne printe langt mere end blot papir. Denne udvikling betyder dog også, at den ældre papir-model efterhånden bliver billigere, og du skal trods alt stadig bruge en normal printer i dagligdagen. Du kan også gøre brug af printer udlejning, så du ikke sidder fast med en gammel printer, mens printeren går igennem en hurtig udvikling.

Hvad kan en 3D-printer?

Hvis du i stedet forestiller dig en 3D-printer, tænker du nok tilbage på en video, du engang så, hvor en 3D-printer printede en lille plastik himstregims. Dette var de første modeller, og 3D-printeren er allerede nået langt videre i dens udvikling. Her er nogle af de funktioner, den vil kunne udføre i fremtiden:

  • Visse madprodukters substans er særligt gode til at blive 3D-printet. F.eks. chokolade bliver i øjeblikket testet. NASA støtter et projekt, der skal udvikle 3D-printet mad, da det vil være nyttigt i rummet.

  • Inden for biokemien prøver man at skabe en 3D-printer, der kan printe nyt væv eller andre biologiske dele. Idéen er, at printeren printer et stykke biokemisk materiale, hvori den indsætter celler undervejs, hvorved det færdige produkt passer til en bestemt persons scenarie.

  • Amerikanske Defense Distributed havde planer om at lave såkaldte blueprints til 3D-printning af en plastik AR-15. Det blev dog ikke helt til virkelighed. I 2014 blev en japansk borger dog anholdt for succesfuldt at 3D-printe et skydevåben.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here