Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

En af de mest udbredte lidelser blandt danske veteraner, der har været udsendt i krig eller på fredsbevarende opgaver rundt om i verden er post traumatisk stress syndrom eller PTSD, som de fleste nok kender det under. PTSD er genoplevelse af voldsomme hændelser som soldaterne har oplevet på deres udsendelse. Det kan være i form af minder, flashbacks, mareridt og lignende og kan blandt andet resultere i angst, søvnløshed og meget andet. Du kan læse mere om PTSD her. Det vides ikke med sikkerhed hvor mange danske soldater der er ramt af lidelsen, da der er mange der ikke søger hjælp. Der er mere end 500 i behandling for det, og der omkring lige så mange sager der venter på at blive behandlet, og der er altså over 1000 der lidelser, plus dem der lider i stilhed.

Det er dog langt fra kun soldater der bliver ramt af lidelsen. Der er også mange, der har været i færdselsuheld der rammes, da den traumatiske oplevelse det kan være, bliver ved med at hjemsøge dem.

Behandling gennem software

Det siger sig selv, at det er noget der skal behandles, så godt som det er muligt. Der er de åbenlyse behandlingsmetoder som terapi, psykiatri og diverse medicinske behandlinger, men der er også en lidt mere teknologisk, som måske ikke er helt så åbenlys.

Hvis du ellers er mere end 30 år gammel, og har en vis interesse for elektronik i forskellige former, er du nok nærmest vokset op med spillet Tetris. Det kan også være, at du er en af dem, der har brugt utallige timer på at lave highscores og komme så højt op i levels som overhovedet muligt. Du har dog nok ikke tænkt, at Tetris kunne være med til at  behandle psykiske lidelser. Det er der ikke desto mindre meget forskning, der peger på.

I England er der lavet forsøg, hvor personer der har været i et uheld inden for 6 timer bliver sat til at spille Tetris, hvilket gør, at hjernen bliver sat på en helt anden slags arbejde, og dette arbejde mindsker symptomerne for PTSD.

Tetris med i krig

Principielt kunne man forestille sig en situation, hvor soldaterne havde Tetris med sig på deres udsendelser. Udsættes de for særligt voldsomme oplevelser, kunne der eventuelt være en effekt i at de blev sat til at spille tetris for at stimulere hjernen på en anden måde, og fjerne fokus hvad det de lige har oplevet.

Det er dog med det samme vigtigt at pointere, at såfremt en person lider af PTSD, er Tetris ikke en behandling i sig selv. Så går med med symptomer på lidelser, er det ikke nok at finde det gamle spil frem, der vil i det fleste tilfælde stadig skulle en behandling til.

 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here